Η ομιλία του Σοφοκλής Χρήστου κατά την τελετή της απονομής:

 

 

 

«Κυρίες και Κύριοι,

            Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την τιμή να με επιλέξουν ως Πρεσβευτή του Ελληνισμού, καθώς και όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ τιμώντας αυτή την επιλογή και εμένα προσωπικά.

        Οφείλω όμως να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων όχι μόνο επειδή με πρότεινε για τον τιμητικό αυτό τίτλο, αλλά και γιατί ολόψυχα πιστεύω ότι αυτός σύσσωμος θα έπρεπε να βραβευτεί σήμερα εδώ, ως Πρεσβευτής του Ελληνισμού.

Γιατί ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί που καθημερινά καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια τους ακόμη και για απλές, μικρές ανάγκες δεν είναι οι καταλληλότεροι για να κοινωνήσουν στον κόσμο τη δύναμη του Ελληνισμού και του ελληνικού πνεύματος. Ένα πνεύμα που όσο αποπροσανατολισμένο και αν εμφανίζεται σήμερα, όσο επιρρεπές και αν μοιάζει σε μόδες και όχι σε ουσίες δεν παύει να υπάρχει εν δυνάμει και να εκφράζεται όταν απαιτηθεί! Μόνο ως εκπρόσωπος λοιπόν αυτών των αφανών καθημερινών ηρώων θα ήθελα να δεχθώ αυτή την τιμή και να φωνάξω ότι «αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα» αλλά «υπέρβαση», η οποία είναι σταθερή έννοια στην ιστορία του Ελληνισμού.

Όπως επίσης και η δημιουργικότητα. Είτε αυτή χρησιμοποιείται για να προσπεραστεί ένα πρόβλημα: «Μου λείπουν δέκα μικρά δάχτυλα; Εντάξει, θα ζωγραφίσω με δύο μεγάλα!», είτε χρησιμοποιείται για την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από την τέχνη και τις αναζητήσεις πνευματικών απαντήσεων στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξής του.

        Και επειδή ένα κοινωνικό έργο δεν πρέπει να σταματά ποτέ, δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνεται από αυτό το βήμα, να θυμίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται ανάμεσα μας σήμερα και που είναι οι κρατούντες της πολιτικής εξουσίας, ότι δεν φτάνουν οι βραβεύσεις, οι τιμές, οι Ολυμπιακοί αγώνες και εκατό αναπηρικά καροτσάκια. Χρειάζεται το κράτος να παίξει ένα πρωταρχικό ρόλο ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό πλαίσιο στήριξης το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς (ψυχολόγους και γιατρούς). Στην καθημερινότητα τους οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκαταλελειμμένοι και δυστυχώς είναι μία καθημερινότητα που μπορεί αύριο να γίνει δική μου ή δική σας.

        Πριν τρία χρόνια υπήρχαν περίπου 600.000 τετραπληγικοί και παραπληγικοί καταγεγραμμένοι, πλειοψηφικά λόγω τροχαίων ατυχημάτων! Γι' αυτό ας σταματήσει το κράτος να περιμένει την στήριξη από συνάνθρωπο σε συνάνθρωπο, (αυτή ευτυχώς πάντα υπάρχει) και ας σταματήσει να μεταφέρει τις ευθύνες του σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (δεν είναι επιχείρηση η υγεία) και ας προσπαθήσει να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι.
Να συνδράμει ώστε αυτοί οι αφανείς, καθημερινοί ήρωες να γίνουν λιγότερο ήρωες!
Να βοηθήσει ώστε η καθημερινότητά τους να γίνει μικρότερος Γολγοθάς και να τους κάνει να νιώσουν τη θαλπωρή της κρατικής αγκάλης είτε αυτό λέγεται δημόσιος χώρος με προσβασιμότητα, είτε περισσότερα ιδρύματα, είτε ψυχολογική στήριξη.

        Οι τιμές αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία εάν δεν βρίσκουμε το κράτος δίπλα μας σε κάθε μικρή ή μεγάλη μας προσπάθεια.

Δυστυχώς σε ότι έργο έχω κάνει ή παλεύω να υλοποιήσω μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους συνανθρώπους μας, δεν έχω βρει την απαραίτητη κρατική στήριξη, αλλά εξ αντιθέτου έχω συναντήσει την γραφειοκρατία και την απαξίωση.

Κύριοι στηρίξτε μας!!

 

        Πριν κλείσω θα ήθελα να πω ότι μου ζητήθηκε να μιλήσω για τη ζωγραφική μου. Στο foyer υπάρχει ένα μικρό δείγμα της δουλείας μου. Ελπίζω να σας μιλάει εκείνη, διαφορετικά... πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο! Ελπίζω να σας μεταφέρει την ελληνικότητα της ψυχής μου έστω και αν περιγράφει την ιστορία μίας μικρής βάρκας σε ένα λιμάνι.

     
      Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για το έργο τους και τους υπόλοιπους βραβευθέντες, οι οποίοι γίνονται πρεσβευτές του Ελληνισμού και χωρίς να είναι Έλληνες! Θέλω λοιπόν να τιμήσω όλους τους μη Έλληνες στην ιθαγένεια, αλλά Έλληνες στη ψυχή και να δωρίσω στην Ολυμπιακή επιτροπή της Κίνας μέσω της κα Xu Kai, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ένα έργο μου που απεικονίζει το ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία από όπου ξεκινούσε στην αρχαιότητα, και έως σήμερα, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων δηλαδή .... η φλόγα του Ελληνισμού!
Ευχαριστώ».